Ethiek op de Werkvloer – Wat is Ethiek?

Deze website gaat over ethiek en waarden op de werkvloer. Maar wat is ethiek? Waarom is er ethiek op de werkvloer of waarom moet er ethiek op de werkvloer zijn? Op deze pagina vindt u het antwoord op deze vragen.

Wat is ethiek?

Ethiek op de Werkvloer
Ethiek op de Werkvloer

De definitie van ethiek is: nadenken over de vraag of het goede wel gedaan wordt. Ethiek is nadenken over goed handelen.

De vraag of het goede wel wordt gedaan is de centrale vraag van ethiek in een bedrijf. Ethiek is over de kern nadenken. Dit nadenken gebeurt op een systematische manier, bijvoorbeeld door een stappenplan te volgen.

Waarom is er ethiek op de werkvloer of waarom moet er ethiek op de werkvloer zijn?

Het is belangrijk om met anderen over het werk te praten, bijvoorbeeld om ervaringen uit te wisselen of te horen hoe anderen met bepaalde situaties op het werk omgaan. Ethisch overleg schept hierbij de ruimte om na te denken over hoe jij in je werk staat en hoe anderen in hun werk staan.

U krijgt hierbij de ruimte om te vertellen hoe belangrijk sommige waarden voor u zijn. Bijvoorbeeld geduld en gezelligheid. Zo vertelt u en vertellen uw collega’s waar zij enthousiast van worden en dit motiveert mensen.

Bovendien krijgt u nieuwe inzichten door te horen hoe andere mensen dingen zien en dingen aanpakken. Hierdoor komt u op creatieve oplossingen.

Overleggen over wat goed is om te doen is zinvol, maar voordat u het weet schiet het gesprek alle kanten op en raakt u snel de draad kwijt. Met een ethisch gesprek worden de argumenten geordend.

Het is belangrijk dat er systematisch wordt gekeken naar of het goede gedaan wordt, dus het is belangrijk dat er naar de ethiek in het bedrijf gekeken wordt. Waarom is het belangrijk dat er ethiek is in een bedrijf?

  • Ethiek geeft de ruimte om over het werk te praten
  • Ethiek motiveert
  • Ethiek verheldert en geeft inzicht
  • Ethiek ordent
  • Ethiek vervult een kritische functie
Ethiek op de Werkvloer
Ethiek op de Werkvloer

Bij ethiek in het bedrijf gaat u zelf na:

  • Wordt het goede wel gedaan?
  • Hoe ziet dit er voor mij uit?
  • Welke rol speel ik zelf in het geheel en wat is het aandeel van anderen hierin?

De kritische houding van ethiek helpt om misstanden te signaleren en te verhelpen of voorkomen. Ook zorgt ethiek voor gemotiveerde mensen die eerder geneigd zijn om deze misstanden aan te pakken. Zo worden problemen voorkomen of zo snel mogelijk op gelost.

Door ethiek leert u om meer kanten aan een zaak te ontdekken, deze te toetsen en u leert te kijken of het goede wel gedaan wordt binnen het bedrijf. Zo ontwikkelt u steeds meer gevoel voor ethische kwesties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>